Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Περιεργα πλασματα...

Περίεργα πλάσματα είμαστε εμείς οι άνθρωποι...
Η αλήθεια είναι πως μέχρι και τα τελευταία χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τους ανθρώπους, τι σκέφτονται, πως το σκέφτονται ... τι νιώθουν, αν νιώθουν κτλ.
Τα παράτησα... ίσως άπλα γιατί κατάλαβα...
ο καθένας είναι μοναδικός στον τρόπο σκέψης του... μοναδικότητα που δεν μπορεί κανένας να την ερμηνεύσει...
Όσο και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τον άλλον πάντα θα βρίσκουμε εμάς μέσα τους...

τι θέλω να πω; Η ερμηνια που κάνουμε για μια κίνηση κάποιου άλλου είναι ο τρόπος που εμείς τα βλέπουμε, τα σκεφτόμαστε ή που εμείς θα κάναμε... αυτό μπορεί μερικές φόρες να πέφτει μέσα αλλα μπορεί να πέφτει και πολύ έξω.

είναι σαν τους καθρέφτες που έχουν στις ανακρίσεις..
Φαντάσου τον άλλον να είναι από την πλευρά που δεν τον βλέπεις... σε βλέπει και σου μιλάει... εσυ τον ακούς αλλα βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη...
 Οτι και αν σου λέει εσύ απαντάς βλέποντας εσένα... ξέρεις ότι από πίσω είναι κρυμμένος κάποιος άλλος ... αλλά εσύ βλέπεις εσένα και καθε λέξη του άλλου μεταφράζετε μέσα απο τις δικές σου εμπειρίες ...

Αυτόν τον καθρέφτη προσπάθησα να τον σπάσω πολλές φορές... άλλες φορές τον ακουμπούσα μήπως περάσω μαγικά από την άλλη πλευρά... τελικά έφτασα στο σημείο απλά να ακούω και να προσπαθώ να ακούω οτι λέει χωρίς να κοιτάω... να έχω γυρισμένη πλάτη και να προσπαθώ με την αντίληψη να νιώσω...

Δύσκολο και ίσως μάταιο... αλλα προσπαθώ...

Καλημέρα!!

1 σχόλιο:

Μιχάλης Κ είπε...

Εν μέρει σωστή και εν μέρει λάθος Μαρλού.
Οι άλλοι είναι ο καθρέπτης μας. Αναγνωρίζουμε στους άλλους διάφορα για τον απλούστατο λόγο ότι τα έχουμε και εμείς. Μία παροιμία λέει ότι «ένας κλέφτης καταλαβαίνει έναν άλλον κλέφτη».
Οι άνθρωποι είναι πάντοτε προβλέψιμοι, αρκεί να ξέρεις τι να ψάξεις. Η αιτία είναι απλή.
Σκέψου ότι μέσα σου ζουν πολλές Μαρλού. Στην μία αρέσουν τα γλυκά, στην άλλη οι βόλτες, η τρίτη είναι ηθική, η τέταρτη ανήθικη, μία άλλη δουλευταρού και κάποια άλλη τεμπέλα. Συμπλήρωσε δεκάδες ή εκατοντάδες Μαρλού που αντιπροσωπεύουν κάποια καλή ή κακή ιδιότητα από όσες παρουσιάζουμε σαν άνθρωποι.
Η κάθε μία από αυτές εμφανίζεται και δρα σε διαφορετικές εξωτερικές συνθήκες. Αν βρίσκεσαι στην ταβέρνα θα λειτουργήσει η Μαρλού-λαιμαργία. Αν βρίσκεσαι στο ζαχαροπλαστείο θα λειτουργήσει η Μαρλού-γλυκατζού. Αποκλείεται στις δύο αυτές περιπτώσεις να λειτουργήσει η Μαρλού-υπερηφάνεια, η Μαρλού-ζήλεια, η Μαρλού-θυμός κλπ.
Αν όμως έρθω εγώ στο ζαχαροπλαστείο την στιγμή που δρα η Μαρλού –γλυκατζού και σου πω ότι πάχυνες και έχεις τα χάλια σου, τότε μπορώ να ενεργοποιήσω την Μαρλού-θυμός ή την Μαρλού-υπερηφάνεια ή την Μαρλού-ντροπή, ανάλογα πάντοτε με τις συνθήκες και τα άτομα που είναι παρόντα. Θα θυμώσεις διαφορετικά αν είμαστε οι δύο μας και διαφορετικά αν βρίκσεται παρούσα και μία άσπονδη φίλη σου.
Όσο και αν τα παραδείγματα είναι απλοϊκά νομίζω ότι σου δίνουν μία ιδέα για τον ανθρώπινο τρόπο λειτουργίας.